huhu ni kek i wat sendiri baru-baru ni.....i suke sangat2 cz kek ni i lapis coklat...n yang bulat2 tu i letak ferrero rocher....huhu....memang la sedap kan...tambah-tambah i ni peminat coklat....
resipi-resipinye....:-
A
300gm buttercup
300gm gula halus
esen vanila
6 biji telur (4 biji penuh + 2 biji lagi hanya kuning telur)
B
300gm tepung gandum
85gm serbuk coklat van hounten
1 sudu teh kecil soda bikarbonat
# bahan-bahan B ini semuanye perlu di ayak & letakkan dalam 1 bekas
C
300gm air sejuk (air dlm peti ais)
BAHAN-BAHAN TOPING
1/2 cawan serbuk van hounten (size cawan yg biasanya hidang kat tetamu) :)
1 tin kecil susu pekat F&N (hanya guna 90% dari 1 tin)
( disyorkan jenama F&N yg ada pic love)
1 sudu besar minyak jagung (UNTUK KILATKAN TOPING)
1 sudu kecil esen vanila
CARA2 NYE......:>>>>
1.pukul hingga kembang gula & buttercup hingga kembang
2. masukkan telor sebiji demi sebiji & pukul hingga kembang
3. masukkan 1 sudu teh kecil esen vanilla
4. masukkan bahan B tadi sedikit demi sedikt & pukul lagi..
5. masukkan bahan C & pukul lagi hingga sebati
6. masukkan dalam loyang dan bakar dgn suhu 190' C selama 45 minit
# kalau nk kukus, kukus selama 40-45 minit....
TOPING
1.kacau susu + serbuk coklat + esen vanila + minyak jagung hingga sebati
2. masak secara double boil hingga cair
3.siap masak letak la atas kek....i suke letak banyak2 toping...lebih nikmat makan...huhu
ni resipi dari k'linda...hihi tq k'linda..(ofismatE)

No comments:
Post a Comment