Wednesday, June 22, 2011

resipi asam pedas terengganu


sedap tau...lauk peberet gak ni...dh lame xmasak...baru2 ni je aku masak lauk ni balik..hihi

bahan-bahan
ikan merah @ ikut suka korang la
daun kesum (ltk la 7 @ 8 batang)
bunga kantan ( kalo xsuke xpyh letak)
1 inci lengkuas*
4 ulas bwh merah*
3 ulas bwg putih*
5 cili api*
# bahan2 btanda * ditumbuk halus tp xpyh la lumat sangat
2 @ 3 asam keping
garam & ajinomoto sckup rase
4 cawan air (ikut suka pun boleh gak)

cara-cara (ringkas je nk wt...)
masukkan air, bhn2 yg ditumbuk td, daun kesum & bga kantan dalam periuk.
masukkan juga asam keping & garam 1 sudu kecil
bila dh mdidih, masukkan ikan. (biarkan hingga masak)
bila dh masak @ mdidih, msukkan ajinomoto sckup rase.

siap dihidang..!!!
fuhh sedap beb


No comments:

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...